Τσουρέκι και διατροφή
Πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχές όταν θα γευτούμε το τσουρέκι με τον καφέ ή το γάλα, με το φόβο της ζυγαριάς. Εντούτοις, αν σκεφτούμε τι πραγματικά περιέχει ένα τέτοιο παραδοσιακό γλυκό και καταναλώνοντας μία μικρή ποσότητα, μπορούμε να συνδυάσουμε τη γεύση με τη θρέψη!!!!
Ποια συστατικά όμως είναι που το κάνουν να είναι θρεπτικό και υγιεινό;
Το αλεύρι:
είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη
από αναιμία. Επίσης, το πλούσιο περιεχόμενό του σε υδατάνθρακες μας εφοδιάζει με γλυκόζη που είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας.
Τα αυγά:
είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Α,. βιταμίνη D, σίδηρο. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που ενισχύουν την όραση, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Η μαργαρίνη:
πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά (ω-3, ω-6) και σε λιποδιαλύτες βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α, Ε και D προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς.
Το μαχλέπι:
δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα:
εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.
Η βανίλια:
προσθέτει άρωμα αλλά βοηθά και στη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.
Έτσι, το τσουρέκι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για γλύκισμα την, η οποία όταν καταναλώνεται με μέτρο δεν χρειάζεται να έχουμε καμία τύψη!